چگونه دندان رشد مي کند؟


 

نويسنده: ليلا عباسي




 
از زماني که جنين به چهار ماهگي مي رسد، دندانهاي او شروع به شکل گيري مي کنند. جنين، کلسيم و فسفات را از جريان خون مادر جذب کرده و در تشکيل دندان استفاده مي کند. ويتامينD و هورمون رشد نيز براي رشد دندانها ضروري هستند. اگر چه دندانهاي شيري معمولا شش ماه بعد از تولد ظاهر مي شوند، اما تمامي آنها که بيست عدد هستند، قبل از تولد تشکيل شده اند. تاج دندان اولين قسمتي است که ظاهر مي شود. دندان ها، درون کيسه هاي کوچکي به نام فوليکول در آرواره رشد مي کنند. شکل گيري ريشه، زمان خروج دندان، کامل مي شود.

چه چيزهايي بر دندان جنين اثر مي گذارد؟
 

شما نياز به انجام کار خاصي براي کمک به رشد مناسب دندان جنين خود نداريد. تنها تعادل در رژيم غذايي در هنگام بارداري لازم است. با اين وجود مواردي وجود دارد که مي تواند بر رشد دندانها تاثيرگذار باشد:
1ـ عفونتها: اگر شما مبتلا به عفونتي ويروسي يا باکتريايي باشيد، اين عفونت مي تواند سبب تخريب و آسيب به دندانهاي جنين شود.
2ـ نوزاد نارس: شواهدي وجود دارد که نشان مي دهد تولد زود هنگام يا تولد نوزادي با وزن کم، مي تواند بر رشد دندانهاي جنين تاثير بگذارد. ممکن است نوزاد نارس از رشد کافي ميناي دندان و ساختمان معدني آن بهره ي کافي نبرده باشد.
3ـ داروها و اشعه X: پزشکان و دندانپزشکان از خطرات تاثير داروهايي نظير آنتي بيوتيک هاي حاوي تتراسايکلين و راديوگرافي در طول دوران بارداري آگاه هستند. اين مواد مي توانند بر دندانهاي جنين تاثير گذاشته و سبب تغيير رنگ آنها در هنگام رويش شوند. بنابراين بسيار مهم است که داروهاي تجويز شده براي خانم باردار کاملا بررسي شود.
4ـ رژيم غذايي سالم در دوران بارداري:
بدن شما نياز به دريافت ترکيباتي نظير کلسيم، فسفر و ديگر مواد معدني و ويتامينها براي تقويت دندانها دارد.
ـ گروه هاي غذايي که بايد در دوران بارداري استفاده شود عبارتند از:
ـ نان و غلات، سيب زميني، ماکاروني، برنج و رشته ها.
ـ ميوه و سبزيجات
ـ گوشت، ماهي، تخم مرغ، آجيل، حبوبات و لوبياي پخته شده، عدس، نخودفرنگي، لوبيا قرمز و...
ـ شير و فرآورده هاي لبني، پنير، ماست، کره

موارد احتياط:
 

با رعايت موارد احتياط که در زير آمده است شما مي توانيد دوران بارداري سالمي براي خود و جنين تان فراهم نماييد و زماني که کودک شما متولد شد از نتيجه ي آن لذت ببريد.

غذاهايي که بايد از مصرف آن بپرهيزيد:
 

ـ جگر و فرآورده هاي آن: مانند روغن کبد ماهي. اين مواد حاوي مقدار زيادي ويتامين A ( رتينول )است که مي تواند بر رشد جنين در اوايل بارداري تاثير گذاشته و سبب افزايش خطر شکاف لب و شکاف کام شود.
ـ شير پاستوريزه نشده: شير پاستوريزه نشده ممکن است حاوي عفونتي خطرناک به نام ( سل گاوي ) باشد.
منبع: ماهنامه کودک شماره 63.